Vi har tatt en prat med Gunnar Antonsen som har jobbet i Ambius siden september 2007. Han er utdannet gartner, men startet sin karriere i NSB, hvor han jobbet i 25 år, før han ønsket å jobbe med det han virkelig brenner for – PLANTER.

– Jeg startet allerede å interessere meg for planter før barneskolen og i en alder av fire år hadde jeg egen kjøkkenhage. Siden har det bare blitt mer og mer, sier Gunnar.

For å forstå omfanget av hans fascinasjon for planter, forteller han at han har en rekke LED-lamper hjemme for at plantene skal trives. I stuen er det lamper med 300 watt, mens det i underetasjen er lamper med 600 watt. Det oppfattes kanskje ikke som hjemmekoselig av alle, men alt gjøres for at plantene skal trives inne om vinteren. På sommeren flytter de selvsagt ut i hagen.

Bruk av stiklinger

Stiklinger er et annet ord for å gi planter nytt liv, og ved å klippe av en liten stilk av en plante, kan du dyrke en helt ny plante. Gunnar har holdt på med stiklinger i 60 år og har også tidligere jobbet med det rent 100% yrkesmessig. Han produserte 15 000 stiklinger per dag, noe som tilsvarer ca 2 000 stikkinger i timen. Det er klart at når noen driver på med slikt, må de ha med både hender og hjertet. For stiklinger trenger kjærlighet.

– Ideen med stiklinger startet også før barneskolen, der jeg ved å bruke seljekvister og gåsunger oppdaget at de fikk røtter i vannet. Neste steg var å plante dem i jorden og deretter følge spent med på resultatet, sier Gunnar.

Han forteller også at bestemoren hans satte avleggere på kaktuser, så han hadde et forbilde i henne og med alt som skjedde på familiegården.

Bærekraftige fordeler

Bruk av stiklinger er økonomisk bærekraftig, da man ikke trenger å kjøpe mange ferdigplanter. Det gjør det også enklere å jobbe med plantene, for man kan bruke tilgjengelige planter etter behov og ikke være avhengig av å bestille nye planter.

– Bruk av stiklinger er gjenbruk og det er slik man alltid har jobbet fra tidlig opprinnelse. Man har tilgang til planter der og da samtidig som man unngår unødvendig transport. Det er mer bærekraftig å gjøre jobben selv, enn å bestille stiklinger fra andre land. Man må bare ha kunnskapen og interessen, sier Gunnar.

De aller fleste planter kan man ta avleggere fra og mange nye spennende planter som oppstår, er laget av stiklinger. Et eksempel på viktigheten av stiklinger er Ornäsbjørk (svensk bjørk) som brukes i parker. Denne har blant annet et spesielt bladverk og treet fantes det kun ett av i sin tid i Sverige. Da den ikke har stabile frø, så må den rett og slett stiklingsformeres eller podes. Forskjellen på poding og stikling er at ved poding allerede har roten og så tilsetter man planten i eksisterende rot. Mens når man tar en stikling, må man klippe av den ønskede plantedelen, som så må danne røttene selv.

Stiklingene har tatt form

Gunnar bruker mange stiklinger til å vedlikeholde plantevegger, i tillegg til å sette inn andre sorter i planteveggen, slik at man skaper en kontrast. Da benytter han seg gjerne av noe han har med hjemmefra eller avklipp fra veggen jeg jobber med.

– Jeg har en stor og flott plantevegg som står hjertet mitt nær. Den har jeg brukt mange år på å gi service til i lokalene til en av våre kunder. Veggen er hovedsakelig laget av stiklinger, men den har fått masse kjærlighet som kunden er svært glad for, sier Gunnar.

En blanding av eget initiativ og global trend

Bruk av stiklinger er absolutt noe Gunnar gjør på eget initiativ, som startet i hans barndom, men både han og vi opplever en global trend, hvor interessen er økende og vi så det spesielt under pandemien.  

– Jeg er heldigvis ikke den eneste som elsker planter, det merker jeg på Facebook - der jeg gir tips og råd og ofte er stiklinger et populært tema, forteller Gunnar.

Gunnars tre gode råd for å satse på stiklinger

  1. Det er billig
  2. Det er bra for miljøet
  3. Det gir en meget positiv følelse å se at man skaper noe eget

Tips gjenbruk av grønne planter

Tid og kjærlighet til en plante er essensielt. Det er hovedtipset til Gunnar. Han forklarer at mange kan bli overveldet, når de leser mengden av kravene som stilles for å få en plante til å trives, men planter er som oss mennesker, de kan tilpasse seg. Så spør en planteekspert, gjerne fra Ambius, når du kjøper planter til privat bruk, da vil du få en plante som passer inn i ditt bo- og lysmiljø. 

– Har man en plante som ikke trives, trenger den riktig temperatur, riktig klima (som luftfuktighet), godt jordsmonn, riktig mengde gjødsel, passe med vann og riktig lys. Skulle du derimot trenge å bestille til din virksomhet, kan du bare kontakte oss i Ambius - så trenger du ikke tenke på noe av dette, sier Gunnar med et smil :-)

Fremover vil vi se et økt fokus på biofilisk design. Uttrykket var litt nytt for Gunnar da vi snakket med han, men etter å ha tenkt over det, så er det det samme som han har drevet med i alle år. For det handler jo egentlig om kjærlighet til alt liv rundt oss.